Vragen en Tips

Tips (deze tips zijn ook te vinden in de helpfile van Carta)

Kopie maken van je receptenbestand
Er kan altijd iets fout gaan bij de invoer. Wij raden je aan om regelmatig een kopie te maken van je bestand(en). Maak in je hoofdmap een submap en bewaar daar de kopieën. Of maak een kopie op een CD.

Speciale tekens kun je invoeren met de ALT-cijfercombinatie. Dus een à = ALT-133. Bij het invoeren via het nummerieke blok moet je bij intoetsen vooraf eerst de NumLock uitzetten.

Direct openen van car-bestanden.
Je kunt een car-bestand openen door direct te (dubbel)klikken op een car zonder dat Carta geopend is.
Wanneer dit niet lukt probeer het volgende: (Carta niet openen) ga op het car-bestand staan en klik 1 x met de rechtermuisknop. Selecteer dan Openen met en kies: Programma kiezen.
Wanneer Carta in de lijst staat zet dan eerst een vinkje onderaan (dit type bestand altijd met dit programma openen) en klik daarna op Carta in de lijst.
Nu moeten de car-bestanden met Carta automatisch openen. Als Carta NIET in de lijst voorkomt: ga met Bladeren naar de map C:\program files\carta en kies daar Carta.exe. Dan moet Carta nu in de lijst voorkomen en vergeet het vinkje niet.

Bestandsgrootte en formaat van de foto's die je invoert
Hou er rekening mee dat de foto's ingevoerd worden IN het receptenbestand. Dus hoe groter de foto's worden, des te groter wordt je bestand.

    Hier volgen een paar aanwijzingen:
  • Carta kan alleen foto's opnemen die in JPG formaat zijn opgeslagen.
  • Het formaat (breedte en hoogte) van de foto moet niet te groot maar ook niet te klein zijn. Een kleine foto wordt lelijk wanneer hij wordt uitvergroot en een grote foto maakt de database snel groot. Probeer een breedte/hoogte van maximaal ca. 500 pixels aan te houden.
  • En probeer een bestandsgrootte rond de 50 kb. aan te houden.

Recepten markeren
Je kunt recepten markeren zodat je ze later snel terug kunt vinden. Gemarkeerde recepten krijgen een pijltje voor de naam. Door middel van een dubbelklik op een recept-naam kun je het markeren aan- of uitschakelen.

Sterren
Met 'sterren' kun je je recepten waarderen op de schaal van 1 tot 5. In de bijgeleverde database hebben wij de recepten voorzien van sterren. De waardering kun je natuurlijk zelf veranderen naar eigen oordeel

Aantal personen en bereidingstijd
De kook- en bereidingstijd kan bovenaan het veld Bereiding worden ingevoerd.
Het aantal personen kan bovenaan bij Ingrediënten staan. Dit wordt veel toegepast bij vermelding van een receptbeschrijving.