Terug     ||     Nieuwe zoekopdracht     ||     Download als car-bestand

Artisjokken met vinigraitte
Artisjokken met vinigraitte
Menugang: Voorgerecht
Keuken: -
Soort: Vegetarisch
Type: -
Bron: http://carta.verbi.nl

IngrediŽnten
Voor 4 personen:
4 artisjokken
citroensap
zout

Voor de vinaigrette:
1 sjalotje
3 eetlepels witte wijnazijn
zout, peper
mespunt suiker
6 eetlepels olijfolie
1 eetlepel fijngehakte peterselie
1 tomaat

Bereiding
Artisjokken wassen en goed uitslaan. De onderste harde bladeren eraf plukken. De steel en ongeveer een kwart van de bovenkant afsnijden. Met een scherpe keukenschaar alle overige blaadjes recht afknippen. De artisjokken in een pan met water en veel citroensap dompelen zodat ze niet bruin worden. In een ruime pan ongeveer 2 liter water met zout aan de kook brengen. De artisjokken uit het citroensap halen en in de pan doen. Laat ze op laag vuur ongeveer 30 minuten koken. Controleer of de artisjokken gaar zijn door met een houten prikker in de bodem te prikken. De artisjokken zijn gaar als de bodem zacht is. De artisjokken uit het kooknat nemen en ze met de bodem naar boven in een vergiet of zeef laten uitlekken. De vinaigrette: het sjalotje pellen en zeer fijnsnijden of raspen. Vermengen met azijn, zout, peper, suiker, olie en de peterselie. De tomaat inkerven met een scherp mes, dan ongeveer 20 seconden in heet water dompelen. De huid verwijderen en in vieren snijden. De harde kern en het zaad verwijderen. Het vruchtvlees in kleine stukje snijden en door de vinaigrette roeren. Serveer de vinaigrette bij de artisjokken.